Kutlama için geniş güvenlik önlemlerinin alındığı meydana gelen katılımcılar polis tarafından aranarak meydana giriş yapabildi. Meydanda toplanan kalabalık önce hayatını kaybeden işçiler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda durdu.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Rizede kutlamak için Rizeye gelen Disk Gıda-İş genel Başkanı Seyit Aslan hükümetin hazırlamış olduğu Kıdem Tazminatı Yasası, Kiralık İşçiliklerle ilgili yasa ve İş Mahkemeleri hakkındaki yasaları eleştirdi.
Aslan İşçi sağlı iş güvenliği sorunları devam ettiği için. Ülkemizde 14 yılda 17 bin işçi arkadaşımız Ermenekte, Somada, İstanbulda inşaatlarda ve tarım işçileri de olmak üzere hayatlarını kaybettiler. Henüz hiçbir adım atılmış değil. Çıkartılan yasalar da ne yazık ki 2018 yılında uygulanmak üzere ha bire erteleniyor. Ne yazık ki işçilerin kanı, canı sudan ucuz. İşçilerinde, kamu emekçilerinin de sorunlarının biran önce çözülmesinden yanayız. Hükümetlerin görevi Türkiyede yaşayan işçilerin sorunlarını çözmektir. Bunun için iktidar olurlar dedi.
YASALARI SORGULAMAK GEREKİR
Hazırlanmış yasalara değinen Aslan Hazırlanmış üç tane yasa var, bunlardan birisi kıdem tazminatı yasası, diğeri, kiralık işçiliklerle ilgili yasa, bir diğeri hakkını aramaya çalışan işçilerin başvurduğu iş mahkemeleri yasası. Hükümet hep şunları öne sürerek yasaları çıkartıyor. Diyor ki Bu ülkede kıdem tazminatını işçiler alamıyor. Eğer işçiler kıdem tazminatını alamıyorsa o zaman o ülkelerin yasalarını tabiî ki sorgulamak gerekir. Bugün hükümetin yasayı hazırladığı biçimde kıdem tazminatını bırakın almayı, fona devredildiği koşullarda veya Avrupada tartışılan sistem getirildiği zaman kıdem tazminatları otomatikman üçte iki azalıyor ifadelerini kullandı.
KİRALIK İŞÇİ YASASI KÖLELİK DÜZENİDİR!
Aslan konuşmasına şu şekilde devam etti; İşsizliği azaltmak adına, istihdamı arttırmak adına Kiralık İşçi Bürosu yasası var. Biz diyoruz ki işçiler kadroya alınsın, güvenli çalışma alanları sağlansın. Ama bakıyoruz ki; kadroya işçi almak yerine, güvenceli çalışma yerine çalışma koşulları daha fazla esnek hale getiriliyor. Kölelik dönemini okuruz kitaplarda, kölelerin en fazla günlük olarak karınlarını doyurma hakkı vardır. İşte kiralık işçilik yasası böyle bir yasa. Bu neden biz bu köle yasasına asla müsaade vermeyeceğiz. İş mahkemelerine çok fazla yoğunluk var diye yasayı değiştirdiler. Üç yıldır işçiler işten atılmışsa dosya masraflarını peşin ödemek zorunda kalıyorlar. Arabuluculuk sistemini getiriyorlar. Diyorlar ki arabulucuya gitmeden siz dava açamazsınız.
MEVSİMLİK İŞÇİLERE KADRO!
ÇAYKURdaki 10 bin işçinin 8 bini mevsimlik çalışıyor. 4 ay çalışan işçinin emekli olma şansı var mı? Bir işçi 120 ay çalışacak ki emekli olabilsin. ÇAYKUR işçisinin artık tahammülü kalmadı. Bu işçi arkadaşlar kadroya alınmalı. Eğer kadro vermiyorlarsa çalıştıkları bölgelerdeki kamu kurumlarında istihdam edilsinler
DERELERİN KARDEŞLİĞİNDEN BİRLİK ÇAĞRISI
Derelerin Kardeşliği Platformu adına konuşan, Derelerin kardeşliği sözcüsü Saltuk Deniz, 1 Mayıs İşçi Bayramının birlik ve beraberlik içerisinde kutladıklarını ve bundan sonrada böyle olacağını belirterek.Halkları Ülkemizde yaşanan olumsuzluklara karşı birleşmeye davet etti
Konuşmaların ardından ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Tulum ve Kemençe eşliğinde horon edilerek kutlandı.